Egy új otthon kialakítása sok munkát, időt és költséget igényel. Ez azonban mind kárba vész, ha nem figyelünk oda a lakás páratartalmára. Sem a túl alacsony, sem a túl magas nedvességtartalom nem ideális. A száraz levegő kellemetlen tüneteket okozhat, például kiszárad a torkunk, rosszul alszunk, stb. A túl nedves levegő pedig penészedést okozhat.

Miként lesz optimális a levegő páratartalma?

Az ideális légnedvesség beállításához először is szükség van arra, hogy mérjük ezt az értéket. Ezt egy egyszerű mérőműszerrel, úgynevezett higrosztáttal tehetjük meg, ami kereskedelmi forgalomban is megvásárolható. Ha a műszer az ideális szint alatti értéket mér, azaz 40 százalék alatti értéket mutat, párásítani szükséges. Ha pedig 60 százaléknál nagyobb az érték, párátlanításra van szükség. Ez utóbbi esetében a páramentesítő készülékek fognak segíteni.

Nedves fürdőszoba penészedése

A lakás helyiségei eltérőek lehetnek páratartalom szempontjából, így páramentesítésre nyilván ott van szükség, ahol túl nedves a levegő. Ilyen tipikus helyiség például a fürdőszoba, ahol a használatból ered a magas érték. A forró fürdő vagy zuhanyzás rengeteg nedvességet juttat a levegőbe, amit nehéz hatékonyan eltávolítani szellőztetéssel. Gyakran még a szellőztető ventilátor sem elegendő, és a penészgombák elszaporodnak.

Fekete pöttyök jelennek meg a csempén, a csempefugákon, a mennyezeten, az ablaküvegen és a falakon. Ezek eltávolítása állandó feladatként jelentkezik. A háztartási páramentesítő berendezések használatával azonban megelőzhető ez a kellemetlenség. A Páramentesítő.hu oldalon széles választékban érhetőek el a Trotec párátlanító készülékei, amelyek normalizálják a helyiség páratartalmát, a felesleges vizet elvezetve a levegőből.

Miért probléma a penész megjelenése?

Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a penész megjelenésének, egyszerűen letörlik az érintett felületet, és nem foglalkoznak tovább vele. Azután meglepődve veszik észre, hogy újabb területeken is megjelenik, sőt néhány nap alatt az egész falat beborítják az apró, sötétzöld foltok.
A penész egy gombafaj, amely nedves környezetben érzi jól magát. A magas páratartalom ideális a számára, így könnyen megtelepszik a csempén, fugákon, falakon és bútorokon. Kellemetlen látvány, dohos szag és egészségtelen környezet alakul ki, a felesleges takarítási munkáról nem is beszélve.

Hogyan szüntessük meg a penészt a lakásban?

A penész eltávolítására használjunk valamilyen tisztítószert, ne szárazon töröljük le, hogy minél kevesebb spóra jusson a levegőbe. A fertőtlenítésre használhatunk természetes anyagokat, mint például ecetet vagy szódabikarbónát, de erősebb penészölő vegyszerek is hatékonyak lehetnek. Rendszeres szellőztetés mellett érdemes olyan páramentesítőt használni, amely megfelel a fürdőszoba méretének és kapacitásának.

A páramentesítővel megelőzhetjük a penészképződést, így nem kell azzal töltenünk a szabadidőnket, hogy állandóan takarítunk.